Skoči na glavno vsebino

»Menimo, da so stiske mladostnikov najpogosteje povezane s pritiski s strani staršev in šole, včasih pa jih povzročajo tudi vrstniki in družbena omrežja. Večina mladostnikov in mladostnic strategij za samopomoč ne pozna dovolj dobro, zato bi se morali v šoli o njih več pogovarjati. Tisti, ki so seznanjeni s strategijami za samopomoč, pa jih tudi ne uporabljajo pogosto. Še največkrat je uporabljena strategija pogovor, včasih pa tudi gibanje, stik z živalmi in tu in tam dihalne vaje.« (Sklep medobčinskega Otroškega parlamenta, 22. marec 2024)

Že drugo leto zapored je tema Otroškega parlamenta Duševno zdravje otrok in mladih. Medobčinski Otroški parlament v konjiškem dvorcu Trebnik je na 100. obletnico rojstva pesnika Ivana Minattija, organizirala naša šola, sodelovale pa so še OŠ Ob Dravinji, OŠ Loče, OŠ Vitanje in OŠ Zreče. Kulturni program so pripravile učenke konjiške in zreške šole. Mlade parlamentarke in parlamentarce je nagovorila predsednica domačega Društva prijateljev mladine Janja Brglez, ki je mlade pozvala k iskanju različnih načinov samopomoči in jim predstavila tudi nekaj oblik pomoči, ki jih nudi Zveza prijateljev mladine Slovenije.

Učenci in učenke so se razporedili v pet skupin, kjer so s pomočjo priročnika za mladostnice in mladostnike Kaj lahko naredim, da mi bo lažje in ob pomoči mentoric Andreje Blimen Majcen in Urške Marguč razpravljali o miselnih pasteh, v katere se pogosto ujamejo mladi. Spoznavali in razpravljali so o strategijah za samopomoč kot so prijazen odnos do sebe, pogovor, tehnike sproščanja, postopno soočanje s situacijo, redno gibanje, urejeno spanje, čuječnost in psihična odpornost.

V drugem delu delavnice so iskali primere situacij iz njihovega življenja, ki jim povzročajo stres in vplivajo na njihovo duševno zdravje. Razpravljali so o tem, kako takšne situacije vplivajo na njihove misli, čustva, telesne znake in vedenje. Iskali so najprimernejše strategije za reševanje opisanih situacij. Na koncu delavnice so učenci in učenke oblikovali sklep njihovih spoznanj in razprav. Delavnica je potekala v prijetnem vzdušju, s konstruktivnimi debatami in tudi smehom. Kljub temu, da se učenci in učenke med sabo niso poznali, so bili pripravljeni drug z drugim podeliti lastne izkušnje in lastna videnja na to temo.

Učenci in učenke so v skupinah svoja spoznanja in sklepe predstavili ostalim učenkam in učencem, mentoricam, ravnateljicam, predstavnicam in predstavnikom občin ter članicam Društva prijateljev mladine Slovenske Konjice.

Pet učenk in učencev se je udeležilo regijskega Otroškega parlamenta, ki je bil v torek, 26. marca, v Celju. To so: Eva Koprivnik iz OŠ Zreče, Ema Gumzej iz OŠ Loče, Pia Zlodej iz OŠ Vitanje, Ajda Druškovič iz OŠ Pod goro in iz OŠ Ob Dravinji Lucijan Lovrenčič.

Foto: Anže Petek

Dostopnost
//