Skoči na glavno vsebino

V petek, 10. 2. 2023, je na šoli potekal šolski otroški parlament z naslovom Duševno zdravje otrok in mladostnikov.

Zjutraj smo se vsi predstavniki zbrali v učilnici, kjer nam je mentorica Urška Marguč predstavila, kaj vse nas čaka tekom dneva.

Predstavniki četrtih in petih razredov so se odpravili z učiteljico Andrejo Blimen Majcen v sosednjo učilnico, kjer so ustvarjali, na prodnike slikali simbole duševnega zdravja in z barvami zapisovali svoja imena, z namenom krepitve samopodobe.

Predstavnikom sedmega, osmega in devetega razreda je gospa Klavdija Sudar, certificirana mojstrica hipnoze,  predstavila terapijo hipnoze kot način odpravljanja strahu, anksioznosti in depresije. Med drugim je poudarila, da je zelo pomembna osebna rast, saj smo na ta način boljši do sebe in tudi do drugih. Iz izkušnje je povedala, kako si je sama pomagala s hipnozo po težki prometni nesreči. Na zanimiv način nam je predstavila različne vrste možganskega valovanje. Skupaj smo tudi naredili preizkus čuječnosti. Svetovala nam je, da se v neprijetnih trenutkih osredotočimo na dihanje in nam pokazala eno izmed tehnik za sproščanje. Spoznavali smo tudi meditacijo kot tehniko terapije. Priporočala nam je, da si poiščemo pomoč, če smo v stiski. Njeno predavanje smo poslušali z zanimanjem.

Pogovarjali smo se tudi o tem, da je Slovenija zaradi številnih strahov in duševnih težav njenih prebivalcev na tretjem mestu na svetu po številu samomorov.

Po malici smo nadaljevali z izdelavo plakatov, na katerih smo učenci predstavili različne teme:

  1. Kako lahko poskrbimo za svoje duševno zdravje?
  2. Kako preprečimo stres ali se z njim spoprimemo?
  3. Kako okolje vpliva na vaše duševno zdravje?
  4. Kam se lahko obrnemo na pomoč?
  5. Kako lahko šola pripomore h krepitvi duševnega zdravja?

Zaključili smo s pogovorim o teh temah in  z izbiro petih predstavnikov, ki bodo zastopali našo šolo 7. marca 2023 na medobčinskem parlamentu.

Šolski otroški parlament je bil zanimiv, poučen in upam, da se bomo učenci nekoliko bolj znali spopadati z vsemi izzivi, ki nas čakajo v življenju.

 

Ema Levart, 8.a

Dostopnost
//