Skoči na glavno vsebino

FIRST LEGO LEAGUE ekipa se v letošnji sezoni, imenovani SUPER E ukvarja s problemi v zvezei z energijo.

Člani ekipe razvijajo inovativni projekt, s katerim želijo rešiti problem onesnaževanja okolja ob proizvajanju električne energije s sončnimi celicami. S pomočjo strokovnjakov so se lotili načrtovanja izgradnje pametne moderne hiše, ki ima zraven varčnih potrošnikov, shranjevalnika, generatorja tudi lastno proizvodnjo električne energije s pomočjo sončnih celic. S podjetjem Šeško so se dogovorili, da nam donirajo celotno sočno elektrarno s tremi paneli, ki jih bodo postavili v okolici šole. Tako bodo lahko vsakodnevno testirali in analizirali položaje panelov in njihov izkoristek. Ker pa proizvodnja in shranjevanje obstoječih panelov onesnažuje okolje, prav tako pa je izkoristek teh panelov majhen, so razvili inovativni model sončnega panela, ki deluje na principu kvantnih točk. Ti paneli imajo visok izkoristek, tudi do 80% (Monokristalne sončne celice do 20%), dobro razmerje med težo in močjo, prihranek površine, vsestranskost, Izboljšana električna zmogljivost pri nizkih proizvodnih stroških, uporablja se lahko po celotnih stavbah, vključno z okni in ne samo na strehah.

Na področju robotike so razvili izjemno učinkovit in natančen robot, ki je konstrukcijsko dodelan in s pomočjo kompleksnih programov uspešno rešuje misije na robotski mizi.

Zelo pomembno vlogo predstavljajo vrednote, ki so srce programa in označujejo in opredeljujejo način skupnega dela, sodelovanja in spoštovanja. Člani ekipe so med delom odkrivali nove veščine, bili ustvarjalni in vztrajni, znanje uporabili za izboljšanje našega sveta, spoštovali drug drugega, sodelovali, uživali v tem, kar so počeli in bili ponosni na svoje dosežke.

V soboto, 14. 1. 2023, se je ekipa udeležila regijskega turnirja v Puconcih.  Uspešno je predstavila delo na razvoju inovativnega projekta in vrednot, izkazali pa so se tudi na robotski tekmi. Skupni seštevek vseh treh področij je bil dovolj visok, da so se uvrstili na finale odprtega državnega prvenstva regije Adria, kjer sodeluje 20 najboljših ekip iz Slovenije, Srbije in Hrvaške.

Ekipa bo do finala še naprej razvijala inovativni projekt in vrednote ter reševala misije na robotski tekmi. Finale jih čaka v soboto, 18. 1. 2023, v Ljubljani.

Člani ekipe so Filip Brglez, Vili Ogradi, Nino Capello, Nadja Obrul, Sara Vodovnik in Anže Petek pod vodstvom mentorja Dominika Trstenjaka.

Dostopnost
//