Skoči na glavno vsebino

Šolski otroški parlament že tretje leto poteka pod naslovom Moja poklicna prihodnost. V petek, 10. marca 2022, so se otroškega šolskega parlamenta  udeležili predstavniki razredov, njihovi namestniki in člani šolske skupnosti. Medse smo povabili gospo ravnateljico Darjo Ravnik, trenerja Sandija Ivančiča in gospo Katjo Temnik, bivšo profesionalno košarkarico, prevajalko, učiteljico španskega jezika ter gojiteljico rastlin in zelišč.

 

Na predhodnih srečanjih smo se dogovorili, da bodo predstavniki razredov na razrednih urah skušali poiskati nekaj poklicev, ki so učencem naše šole manj znani ali pa zanimivi in bi želeli o njih izvedeti še več. V vsakem razredu sta bila tako izbrana vsaj dva poklica. Številni predstavniki razredov so povedali, da si učenci želijo spoznati poklic športnega trenerja, zato smo v goste povabili Sandija Ivančiča, ki je učencem predstavil ta poklic.

S športom  se je profesionalno ukvarjala tudi druga gostja, gospa Katja Temnik. Kako jo je pot od kapetanke Slovenske košarkarske reprezentance popeljala preko prevajalstva, učenja španščine na naši šoli pa vse do gojenja rastlin, zelišč, je na parlamentu svojo karierno pot opisala sama.
Učenci so gostoma zastavili različna zanimiva vprašanja.

V drugem delu so učenci predstavili intervjuje, ki so jih opravili z ljudmi, ki opravljajo različne poklice. Med drugim so predstavili poklic baletne plesalke, menedžerja, kriminalista, pilota, policista – tehnika, veterinarskega inšpektorja in vizažistke. Učenci so pred srečanjem naredili tudi dva intervjuja z odvetnikoma, katerih posnetka smo si ogledali.

Tretji del je bil namenjen delu v skupinah v računalniški učilnici, kjer so učenci raziskovali naslednje teme: vzorniki in njihovi poklici, poklici prihodnosti in zeleni poklici. Svoje izsledke so nato predstavili ostalim sodelujočim.

Ob zaključku so učenci strnili misli o tokratnem otroškem parlamentu in izpostavili, kaj so novega izvedeli in kaj se jim je zdelo pomembno pri poklicni prihodnosti. To so izobrazba, veselje do poklica, vztrajnost, možnost izbire in menjava poklicev ter novi poklici, ki prihajajo.

Izbrali so tudi predstavnike  za medobčinski parlament, ki je bil 29. marca v Zrečah.

Dostopnost
//