Skoči na glavno vsebino

Medobčinski otroški parlament se je odvijal v četrtek, 7. marca 2019, med 10. in 12. uro v dvorani Glasbene šole Slovenske Konjice. Sodelujoče osnovne šole so bile: Zreče, Vitanje, Loče, Ob Dravinji in Pod goro, ki smo bili letos organizatorji. Mentorica otroškega parlamenta je učiteljica Andreja Blimen Majcen.
V samem uvodu jih je nagovorila ravnateljica OŠ Pod goro Darja Ravnik, župan občine Slovenske Konjice Darko Ratajc in predsednica DPM Slovenske Konjice Janja Brglez. Za glasbene in pevske točke so poskrbeli učenci OŠ Pod goro pod mentorskim vodstvom profesorice Sanje Poljšak Pesan, za dramske prizore pa je poskrbela profesorica Edita Drozg.
Mladi parlamentarci so parlamentirali na temi Odnosi v šoli in Predsodki, saj se v šolah srečujemo z različnimi vrstami nasilja, s težavami s sprejemanjem drugačnosti in integracije učencev priseljencev. Zato je smiselno vključiti mlade, ki zagotovo razmišljajo drugače in tudi gledajo in vidijo težave z druge perspektive kot odrasli ter velikokrat tudi prej najdejo rešitve za nastalo situacijo.
Parlament je potekal v obliki debate, kjer so se udeleženci na podlagi zaigrane zgodbe iz šole na odru opredeljevali za ali proti (pro et kontra) ter svojo opredelitev tudi komentirali in argumentirali. Na koncu smo zapisali 3 ključne sklepe, ki jih bodo parlamentarci predstavili na svojih matičnih šolah in jih skušali spraviti v življenje v prihodnosti. Cilj parlamenta je ta, da se mladi zavedajo, da lahko s svojo voljo in kritičnim razmišljanjem sami prispevajo k spremembam v ožjem in širšem socialnem okolju.

SKLEPI:
1. V šoli se moramo pogovarjati o tem, da je prijateljstvo več vredno od materialnih dobrin in finančnega statusa neke osebe.
2. Štejejo le iskrena prijateljstva.
3. Sprejemanje drugačnosti (kultura, jezik, barva kože, posebne značilnosti človeka …).

Dostopnost
//