Skoči na glavno vsebino

Na predvečer martinovega smo na šoli odlično izpeljali prvo od štirih Noči branja, ki jih bomo pripravili v tem šolskem letu. 26 peto- in šestošolcev je z navdušenjem pričakovalo obisk pesnika Jureta Jakoba, ki je bil letošnji nagrajenec kulture v občini Vitanje. Za vstopnico so otroci temeljito prebrali njegovi pesniški zbirki Morje in Skrivni gozd. Kup vprašanj so imeli za pesnika. Nekaj je bilo tako dobrih, da je Jure Jakob težko našel odgovor. Pogovoru sta se pridružili tudi knjižničarka iz konjiške Splošne knjižnice Ana Miličevič in domača kulturna ustvarjalka Maja Furman.

IMG_1395 IMG_1405 IMG_1419

Akademska slikarka Anja Jerčič Jakob je otroke povsem navdušila s svojimi ilustracijami in skicami za pesniško zbirko Skrivni gozd.

IMG_1429 IMG_1441

Zakonca Jure Jakob in Anja Jerčič Jakob sta otrokom povedala, da sta pesniško zbirko Morje ustvarjala leto dni. Po pogovoru so ustvarjali tudi oni. V delavnici Eksperimentalne tipografije so izdelali abecedo.

IMG_1465 IMG_1521 IMG_1525

Potem pa »žurka«. Urejanje prostora za spanje, po slastni in raznovrstni večerji – hvala kuharicam!  je ostal še prostorček za priboljške, ki so si jih prinesli, druženje, branje z lučko, šepetanje na blazinah … In noč se je še prekmalu prevesila v jutro, ko jih je čakala jutranja telovadba. Prav vsi so telovadili z učiteljico Manco Macuh.

IMG_1473 IMG_1483 IMG_1488 IMG_1491 IMG_1508

Mentorici Noči branja Urška Marguč in Maja Olup sta prepričani, da Noč branja poleg tkanja pristnih medvrstniških odnosov, dobre klime, krepi ljubezen do branja, dviguje bralno kulturo in  izboljšuje bralno pismenost.

IMG_1542 noc branja 2

 

Dostopnost
//