Skoči na glavno vsebino

Pustni torek. Jutro sta zaznamovala močno sneženje in prihod pustnih šem v šolo. Po hodnikih so se sprehajali gusarji, klovni, princeske …

Učenci 3. triade pa so spoznavali običaj koledovanje Košutnih kolednikov folklornega društva Košuta Poljčane pod vodstvom Branka Fuchsa in Boštjana Juga. Ob izčrpni razlagi bogato pripravljene razstave so člani društva učencem predstavili še film o koledovanju na vasi. Nato so večino razstavljenih predmetov (maske, kožuhe, plug, košuto …) uporabili za prikaz koledovanja v živo, ki ga člani z veliko vnemo, ljubeznijo in predanostjo ohranjajo še danes, in sicer od svečnice do pepelnice.

Za presenečenje vseh učencev pa so poskrbeli še s svojim obiskom kurenti iz sekcije Korant – orači Kidričevo. Vsem je zastal dih ob glasnem pozvanjanju zvoncev in pokih biča. Drug drugemu smo zaželeli vse dobro in »pregnali« sneženje.

Otroci smo bili navdušeni. Sedmošolka Karin Hlastec je povedala:

“Letošnji pustni torek se mi je izmed vseh šolskih pustov najbolj vtisnil v srce. Tudi zato, ker so nas v šoli obiskali kurenti, ki so prišli samo za nas. Všeč mi je bilo tudi to, da smo se vsi našemili. Tudi Košutini koledniki iz Poljčan so se lepo predstavili. Ob koncu pa smo z gledališkim klubom tudi nastopili – s Krofi style (priredba znane Gungam style). Žal pa smo imeli manjše tehniče težave …”

 

Dostopnost
//