Skoči na glavno vsebino

Jaz zelo rada berem. Berem vsak dan. Tudi letos bom opravila bralno značko. Moji najljubši knjigi sta Moj prvi atlas sveta in Moj prijatelj Piki Jakob. Najbolj sta mi všeč zgodbi, ko Piki poje šahovske figure in ko maček žvižga.                                                                            

 Ema Marguč, 4. a

Četrtošolka Ema Marguč je s prav posebnim namenom z nami delila nekaj svojih misli o branju. Danes je namreč 17. september, dan, ko po vsej Sloveniji začenjamo z bralno značko, ki šteje že 55 let.

S prvošolci smo začetek nove bralne sezone praznovali v knjižnici. Vsak je dobil tudi darilo – čudovito slikanico Tlke Jamnik Ostržek bere za bralno značko.

bz - Kopija

Ostržek je maskota bralne značke, predvsem zato, ker se je iz lesene lutke tudi s pomočjo branja spremenil v »pravega« otroka. Če berete, ste torej “TA PRAVI”. In močno stiskam pesti, da se bomo tudi letos na šoli lahko pohvalili s toliko mladimi nadobudnimi bralci.

Prvošolka Ajla Jamnikar-Ibralić je, ko so dobili v dar krasno slikanico, izjavila:

»Knjige so bolj dragocene od zlata.« Velika hvala Društvu Bralna značka za darilo za prvošolce.

bz 2 - Kopija

Vse skupaj pa se je začelo pred davnimi leti, ko sta se na isti šoli na Prevaljah znašla dva človeka, ki sta imela zelo rada knjige. Učitelj slovenščine Slavko Kotnik in ravnatelj, priljubljeni mladinski pisatelj, Leopold Suhodolčan. In leta 1960 se je na Koroškem prvič izpeljalo tekmovanje za bralno značko, leto kasneje so prvim desetim tekmovalcem slovesno podelili značke. Na prireditev so povabili tudi našega pisatelja Franceta Bevka. Današnji datum, 17. september, je prav tako obletnica rojstva in smrti Franceta Bevka.

Naj živi bralna značka!

»Pred kratkim sem prebral knjigo Somrak. Že pred tem pa sem si ogledal film. Če povem po pravici, sem bil po tem, ko sem prebral knjigo, nad filmom razočaran. Knjiga opisuje čustva in vse stvari razloži zelo podrobno. Film je v primerjavi s tem prazen. Čeprav so filmi slabši od knjig, so vseeno odlični – tako Gospodar prstanov kot Harry Potter. Knjige so torej SUPER ODLIČNE.«  

Klar Danijel Opraus, 7. b

Dostopnost
//